Rouva Kasviksen parhaat -kirja, Pirjo Toikkanen, syksy 2017, Otava

Rouva Kasviksen parhaat -tieto- ja keittokirjani ilmestyi Otavan kustantamana syyskuussa 2017. Se sisältää yli sata kasvispainotteista ruokaohjetta, mutta teos ei ole pelkkä reseptikokoelma, vaan se myös esittelee yli sata kasvista käytön kannalta.

Teos etenee satokausien mukaan. Jokainen ruokaohjeaukeama tarjoaa tarkan, moneen kertaan testatun reseptin lisäksi innostavaa tuotetietoutta kasviksista helposti luettavassa muodossa, kuvia kasviksista, lisävinkkejä, ruokavaliokoodit ja valmistukseen tarvittavan aika-arvion. Jokaisesta ruoasta on kirjassa sivun kokoinen kuva.

Rouva Kasviksen parhaat -kirja sisältää sekä nykyaikaan päivitettyjä klassisia reseptejä että uusia, trendikkäitä ohjeita. Kirjan ruokakattaukseen olen ruoka-ammattilaisena poiminut viimeisimmät oivallukseni kasvisten käytöstä sekä pitkältä työuraltani ne kaikkein parhaat, moneen kertaan testaamani ja suurimman suosion saavuttaneet ohjeeni.

Maku on ollut tärkein kriteeri ruokia kehittäessäni, mutta en ole halunnut unohtaa myöskään ravitsemuksellista ja ympäristön näkökulmaa. Kasvisesittelyihin olen ottanut mukaan käytännön kannalta kiinnostavaa tietoutta, kertonut mm. kasvikselle sopivista makupareista ja sopivimmista kypsentämistavoista.

Kirjan ulkoasua on kehuttu poikkeuksellisen kauniiksi. Vesivärityöt kasviksista ovat ihastuttaneet. Valokuvaaja on Suomen eturivin ruokakuvaaja Laura Riihelä. Taiton ja hurmaavat akvarellityöt on tehnyt graafikko Timo Hämäläinen. Kirjan toimivuutta ja selkeyttä on kiitelty.

Enemmistö kirjan herkullisista resepteistä on lakto-ovo-kasvisohjeita, osa vegaanisia. Joissain ohjeissa olen käyttänyt kalaa tai lihaa, joissain kasviproteiinivalmisteita. Ohjeissani annan usein vaihtoehtoja eri aineksille, jolloin ruokaan saa vaihtelua ja ruoan voi valintansa mukaan helposti valmistaa joko liha-, kala- tai kasviproteiinia sisältäväksi.

Rouva Kasviksen parhaat -teos sopii erityisen hyvin kaikille, jotka haluavat monipuolistaa ja lisätä kasvisten käyttöä sekä kasvavalle ryhmälle fleksaajia, jotka syövät kasvispainotteisesti, välillä kasvis-, välillä kala- ja liha-aterioita.

Pirjo Toikkanen: Rouva Kasviksen parhaat -kirjaa voi tilata Satokausikalenterin nettisivustolta ja kaikista nettikirjakaupoista, esim. Adlibriksestä. Teosta myyvät kaikki kirjakaupat, mm. Suomalainen Kirjakauppa ja Akateeminen kirjakauppa sekä S-ryhmä.

Ystävällisin terveisin

Rouva Kasvis