20. syys, 2019
Ohjeen jujuna on, että lihapalojen lisäksi pataan tulee mukulaselleriä, salottisipulia ja kuivattuja metsäsieniä. Mausteseokseen yhdistetään neilikkaa, inkivääriä, muskottia ja maustepippuria.

Tämä Karjulan pataruoka maistui muhevan umamiselta ja hyvältä perunamuusin, punajuurisalaatin ja etikkakurkkujen kanssa. Raastoin oheisruuaksi myös aromikkaita syysporkkanoita ja kuutioin raasteen joukkoon kotimaista vesimelonia.

20. syys, 2019
Yksi syysruokien suosikeistani on lämmin salaatti ruusukaaleista. Se riittää pikkunälkään sellaisenaan, valmistuu nopeasti ja maistuu herkulliselta.

Ruusukaalin somat pikkukerät ovat halkaisijaltaan vain muutaman sentin kokoisia. Ne on helppo kypsentää kokonaisina tai halkaistuina tai vaikka paistaa pannussa neljään osaan leikattuina. Nykyiset ruusukaalilajikkeet maistuvat miellyttäviltä, sopivasti kypsennettyinä jopa pähkinäisiltä.

20. syys, 2019
Oman maan juuri maasta nostetut varhaisperunat, auringon kypsyttämät mansikat ja aromikkaan tillin tunnistaa varmasti jokainen suomalainen ylivertaisiksi herkuiksi. Nyt nostan kesäkasviksista kielen päälle muutaman muunkin: kesäkuulta varhaiskaalin, heinäkuulta broccoliinin eli varsiparsakaalin ja elokuulta kotimaisen makean maissin.

Kun pitelet käsissäsi tuoretta varhaiskaalin kerää, kannattelet yksinkertaisesti kesän parasta salaattiainesta niin maun kuin ravintoarvonkin puolesta.
Kun kauppoihin saadaan heinäkuussa kotimaista varsiparsakaalia, kannattaa maistaa ja ihastua sen vihantaan aromiin. Samaa tunnistan myös esim. poimintatuoreista herneistä tai vasta maasta nostetusta vihreästä parsasta.
Lähellä kasvatettu maissi on eri luokkaa, oikeastaan täysin eri asia kuin muoviin pakatut, esikypsennetyt tuontimaissintähkät, joita monet grillaavat aikaisesta keväästä syksyyn saakka aina edes huomaamatta lähimaissin valmistumista.

20. syys, 2019
Varhaiskaalista valmistamaani salaattia pidän kesän parhaana lisäkesalaattina monestakin syystä. Maku tekee vaikutuksen tietysti ihan ensimmäisenä.

Lähellä, kotimaassa kasvatettu varhaiskaali erottuu edukseen kauempaa tuoduista. Makua voi luonnehtia houkuttavan puhtaaksi ja raikkaaksi. Nautittavuutta lisää hyvä suutuntuma, koska varhaiskaali on yhtä aikaa mehevää ja rapeaa.
Kesäinen coleslaw kotimaan varhaiskaalista

20. syys, 2019
Ruokatapahtuma Smaku tarjoaa tilaisuuden tutustua paikallisten ravintoloiden ruokatarjontaan edulliseen hintaan, maisteluannoksina. Ruokafestivaali sai alkunsa Porvoosta, jossa se on toteutettu jo kolmena kesänä ja saavuttanut huippusuosion.

Smaku tutustuttaa paikalliseen ruokakulttuuriin ja haluaa antaa näytteen alueen lähiruokatuotteista. ”Smaku-annoksen valintaideana on vastata kysymykseen, miltä juuri kulloisenkin alueen ravintolaruoka maistuu. Samaa tausta-ajatusta on Haaga-Helian Hungry for Finland -projektilla”, Smaku Events Oy:n tuottaja-toimitusjohtaja Laura Pulkkinen kertoo.