3. huhti, 2020
Keväällä 2020 elämme poikkeustilanteessa, jossa moni tekee lounasruuat koko perheelle joka päivä kotona. Nyt tarvitaan helppojen ja ravitsevien, nopeasti valmistuvien ruokien ohjeita mieluiten aineksista, joita voi säilyttää kotona niin, että kaupassa käynnit harvenevat.

Yksi varteenotettava aines ovat pakasteherneet. Osta niitä kerralla käytettäväksi moneen eri ruokaan. Ne sopivat salaatteihin, keittoihin, patoihin, pestoon ja vaikka sellaisenaan täydentämään ateriaa. Nyt niistä tehdään arjen sosekeitto, joka maistuu kaiken ikäisille.

3. huhti, 2020
Punakaalin kuvankaunis leikkauspinta kiehtoo ja innostaa laittamaan punakaalista herkullista ruokaa. Yhdistän usein samaankin ateriaan monia eri kasviksia. Tällä kertaa punakaali kohtaa muita kasviksia minestronen tyyppisessä keitossa.

Kasvisten viiden värin ryhmittelyssä punakaali kuuluu sinisiin, violetteihin ja purppuraisiin, joita on kasviksissa aika vähän. Punakaalin värin aiheuttavat antosyaanit, jotka ovat ihmiselle hyödyllisiä, vesiliukoisia flavonoideja. Niillä on terveyttä edistäviä ja elimistöä suojaavia vaikutuksia. C-vitamiinia punakaalissa on päivittäinen annos jo sadan gramman lohkossa. Punakaali painaa keskimäärin yhden kilon, joten tuo sadan gramman lohko on pieni.

6. maalis, 2020
Pidän keitoista, monenlaisista klassisista ja moderneista keitoista, suomalaisista ja muiden kulttuurien keitoista. Yksi keitto, johon aina palaan, on kanakeitto. Sitä tein jo viime vuosituhannella, kun lapset olivat pieniä. Nimesin keiton silloin Kirjavan kanan keitoksi. Keittooni nimittäin tulee monen värisiä kasviksia.

Koska kanakeitto tulee monesti mieleen juuri silloin, kun tuntee väsymystä tai flunssan oireita, olen alkanut raastaa liemen mausteeksi inkivääriä ja kurkumaa, joita molempia saa nykyään tuoreina. Ei niistä ainakaan haittaa ole vastustuskyvyn vahvistamisessa. Valkosipulia ja chiliä lisään samasta syystä

23. helmi, 2020
Viikonloppuna on mukava kokkailla ajan kanssa ruokia, joita arkena harvemmin tulee tehdyksi. Otin selvää monista eri lähteistä, miten syntyisi se kaikkein paras Coq au vin eli Kukkoa punaviinissä. Se edustaa klassikkoruokaa, joka on hieman unohtunut. Mielestäni lopputulos oli onnistunut.

Sunnuntain teema: Syödään yhdessä
Tervetulojuoma
Miniblinit, muikunmätiä lisäkkeineen

Coq au vin eli kukkoa viinissä
tummaa riisiä
Rakuunaporkkanat
Radicchio-appelsiini-rypälesalaatti

Hieno puolukkavispipuuro
Vadelma-aprikoositorttu ja kahvi