Uunibataatit

28. helmi, 2018
Uuniperunat eri täyttein maistuvat talvella todella hyviltä, mutta vaihtelu virkistää, joten tällä kertaa valitsin uunissa paahdettaviksi pari bataattia. Moni kotimaisten juuresten ja perunoiden vannoutunut ystävä jättää bataatit väliin, mutta itse en ole niin ehdoton. Toki lanttu ja nauris hyviä ovat, ja käytän niitä paljon, samoin kuin perunaa, maa-artisokkaa, porkkanaa ja juureksia laidasta laitaan. Bataatin ympärille voi koota hieman toisenlaisen makumaailman kuin mihin on totuttu.

Minusta bataatti maistuu niin makealta, että varaan sen seuraan jotain hapokasta ja jotain suolaista. Se on niin pehmeää, että lisään mukaan jotain rapeaa. Tällä kertaa pusersin uunibataateille limetin mehua ja rouhaisin myllystä suolaa ja pippuria. Hummustahna, avokado ja mustapavut täydensivät bataatin makua, ja tekivät annoksesta täyteläisen ja ruokaisan.

28. helmi, 2018
Mustikka ja kaura maistuvat useimpien mielestä herkullisilta, sopivat useimmille ja ovat ravitsemuksellisesti kiistatta suomalaisten raaka-aineiden parhaimmistoa. Yhdistin nämä kaksi voima-ainesta pieniksi mustikkakukoiksi annosvuokiin.

Mustikat poimin omasta pakastimesta, ja niitähän saa kotimaisina myös kaupasta teollisuuden pakastamina. Gluteenittomia kaurajauhoja hankin tavallisesta marketista. Useimmiten niin kalakukkojen kuin lanttu- ja juureskukkojenkin kuoritaikinoihin käytetään ruisjauhoja, ja kyllä ne sopivat mustikkakukkoihinkin, mutta minusta kaura vielä paremmin, kun on makeasta, kahvinkin kanssa nautittavasta herkusta kyse.

28. helmi, 2018
Helmikuun toinen tiistai on nimetty kansalliseksi kalakeittopäiväksi ja heti helmikuun alussa juhlitaan kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergiä. Selailin viime vuonna ilmestyneitä Heli Niemisen Turku lautasella 3 ja Petra Tuomisen ja Matleena Lahden Makujen Porvoo -ruokakirjoja, ja poimin niistä kokeiltaviksi mainiot ohjeet mainitsemieni merkkipäivien kunniaksi.

Göranin kalakeitto esitellään Turku lautasella -kirjassa alkuruokana. Todella herkullista keitosta tuli. Erityisesti minua viehättää aina fenkoli kalan kaverina. Helppo ja toimiva ohje, jota suosittelen! - Parasta runebergintorttujen ohjetta olen ennenkin etsinyt Porvoosta, ja löytänyt monia hyviä aina Fredrika Runebergin reseptikirjasesta alkaen. Makujen Porvoo -kirjan suloisten runebergintorttusten ohjeen antaa Ani’s Café.

2. tammi, 2018
Raastemaisen salaatin pakkasin marinadeineen lasitölkkiin, kiersin kannen päälle ja siirsin jääkaappiin. Maustuttuaan salaattia voi käyttää vähin erin ainakin viikon ajan, ja sitä kannattaa täydentää tilanteen mukaan.

Lisäsin silloin juuresten kumppaneiksi lehtiselleriä, vihreää chiliä ja kastikkeen. Salaatin nimesin sen perusteella, että annoin ainesten marinoitua vuorokauden ajan. Kehitin ohjetta nyt hieman uudelleen muun muassa lisäämällä mukaan inkivääriä ja rosmariinia, jotka sopivat lantun makupareiksi hyvin.