18. tammi, 2021
Galette on leivonnainen, josta pidän sen rustiikkisuuden vuoksi. Vuokaa ei tarvita, ja muotokin määräytyy ihan vapaalla kädellä pyöreäksi tai soikeaksi tai jotain siltä väliltä suoraan pellille leivinpaperin päälle. Taikinan reunat taitellaan huolettomasti osin täytteen päälle. Galette-nimi tulee Ranskasta, normannien sanasta gale, joka tarkoittaa litteää kakkua. Galette on usein hedelmätäytteinen ja makea, mutta se voi olla myös suolainen piiras.

Sipulipiirakka sopii mielestäni oikein hyvin leivottavaksi galetten tapaan suoraan pellille. Tällä kertaa nopeutin valmistusta varaamalla valmiin, suolaisen piirakan leipomiseen tarkoitetun, pakastetun taikinan. Täytteeseen valitsin sekä kelta- että punasipuleita ja lisäksi pari pulleaa valkosipulinkynttä. Punasipuli on keltasipulin punakuorinen muoto. Sen kaunis väri täydentää hienosti keltasipulia.

18. tammi, 2021
Meidän perheessä puolukka-piparkakkuparfait on kuulunut jouluaaton aterian jälkiruuaksi jo vuosikymmenien ajan. Voin siis hyvällä syyllä kutsua joulujäädykettäni ikivihreäksi, koska tulen tekemään sitä varmasti jatkossakin. Muutamana vuonna kokeilin jotain muuta hakiessani vaihtelua, mutta taas olen tähän samaan palannut.

On siis aika kirjata ylös vuodesta toiseen hieman hioutunut ohjeeni. Joulun maku tulee siitä, että käytän nesteenä pienen määrän glögijuomaa, johon keitän vielä lisämakua kanelitangosta ja joskus lisään muitakin kokonaisia glögimausteita. Jäädykkeeseen nestettä tarvitaan desilitran verran, joten lisää glögijuomaa, jos sitä keitettäessä on haihtunut.

22. loka, 2020
Leipäjuusto tuli tutuista tutuimmaksi lapsuudessani. Äiti teki sitä usein. Niinpä vielä aikuisenakin leipäjuusto on nostalgiaherkku monessa: salaatissa, grillissä kuumennettuna, pataruuassa, jälkiruokana, ravitsevana välipalana ja kahvin kanssa. Useimmiten lämmitän juustopalaset pienessä kermatilkassa ja lisään päälle kauden marjoja.

Ostan leipäjuuston valmiina kaupasta. Lämmitettynä se houkuttaa monesti enemmän kuin jääkaappikylmänä. Kuumennetun paistoksen pinnan saatan maustaa kardemummalla, joka sopii loistavasti leipäjuustoon varsinkin, kun paistos tarjotaan kahvin kanssa. Kaneli ei itseäni leipäjuuston maustajana viehätä, vaikka sitä näkee kyllä käytettävän - makuasia, josta ei sovi kiistellä.

22. loka, 2020
Huomasin muutaman pussin juuripersiljaa ensi kerran viisi tai kuusi vuotta sitten kaupan hevi-osaston alahyllyllä. Siihen saakka missään ei ollut kotimaisesta juuripersiljasta kerrottu, eikä tätä juuresta oltu nostettu esiin. Totta kai ostin, kokeilin ja ihastuin oitis, jopa ikihyviksi.

Ei juuripersilja mikään nykyajan keksintö ole. Se tuli Suomeen jo 1600-luvulla 30-vuotisesta sodasta palaavien sotilaiden mukana. Se vain unohtui välillä ja on tehnyt nyt uuden paluun. Minusta juuripersiljalla on paikkansa liemissä ja keitoissa, padoissa ja paistoksissa. Se sopii Pohjolan keittiön makumaailmaan luontevasti. Koska tunnistan juuripersiljassa hienostunutta mausteisuutta, suosittelen sitä paahdettavaksi uunissa joko itsekseen tai muiden kasvisten joukossa.