22. loka, 2020

Juuripersiljaa rapeaksi paahdettuna sekä sosekeitossa ja kalakeitossa

Huomasin muutaman pussin juuripersiljaa ensi kerran viisi tai kuusi vuotta sitten kaupan hevi-osaston alahyllyllä. Siihen saakka missään ei ollut kotimaisesta juuripersiljasta kerrottu, eikä tätä juuresta oltu nostettu esiin. Totta kai ostin, kokeilin ja ihastuin oitis, jopa ikihyviksi.

Ei juuripersilja mikään nykyajan keksintö ole. Se tuli Suomeen jo 1600-luvulla 30-vuotisesta sodasta palaavien sotilaiden mukana. Se vain unohtui välillä ja on tehnyt nyt uuden paluun. Minusta juuripersiljalla on paikkansa liemissä ja keitoissa, padoissa ja paistoksissa. Se sopii Pohjolan keittiön makumaailmaan luontevasti. Koska tunnistan juuripersiljassa hienostunutta mausteisuutta, suosittelen sitä paahdettavaksi uunissa joko itsekseen tai muiden kasvisten joukossa.