2. joulu, 2018
Teen usein ruokaa One pot dish -periaatteella, joka tarkoittaa, että kaikki ainekset kypsyvät kerralla uunissa - joko pellillä tai uunivuoassa. Tällä kertaa inspiroivat värilliset perunat ja riistamureke yhdessä kauden kasvisten kanssa.

Kasviksissa kiehtoo moni asia, eivät vähiten upeat värit kasvisten vaihtelevan muotokielen ohella. Eriväriset juurikkaat, kuten kelta- ja raitajuuri, sekä monen väriset porkkanat ovat jo tuttuja, mutta olin todella ilahtunut, kun sain kokeiltavaksi sinisiä ja punaisia perunoita. Vaaleiden ja keltaisten pottujen lisäksi löytyy lajikkeita, joiden väri on vahvan sininen, violetti tai punainen.

17. loka, 2018
Ruusukaalien aika on nyt. Kausi kestää Suomessa syyskuun lopulta aina vuoden loppuun saakka. Ruusukaalin nimi on yhtä suloinen kuin on kaalikin, joka on kuin kukan umpunen. Muoto muistuttaa ruusunnuppua! Pienet kaalinlehdet ovat melko tiukkana nippuna, ja tämä kannattaa ruusukaalia ruoaksi valmistettaessa huomioida.

Ruusukaalien kypsentäminen kokonaisina vaatii taitoa, etteivät uloimmat lehdet kypsy liikaa sydänosan jäädessä helposti liian kovaksi. Paloiteltuina tai irroteltuina lehtinä saa tasaisesti kypsyneen tuloksen, mutta kokonaisten käsittelyyn on oma niksinsä.

17. loka, 2018
Virossa tunnettu ja arvostettu keittiömestari Peeter Pihel laati viiden ruokalajin menyyn, joka kunnioittaa perinteisiä virolaisia ruoanvalmistustekniikoita ja on omistettu 100-vuotiaalle Virolle.

Vanhoja virolaisia reseptejä täydentävät täysin modernit tavat tarjota lähiruokaa. Innoittajana on ollut ympäröivä luonto antimineen. Itseäni ilahduttaa jo menyyn lukeminen, koska annoksiin kuuluu kiinnostavia poimintoja kasvismaailmasta mielenkiintoisilla tavoilla valmistettuina.

17. loka, 2018
Välimeren maiden tapa tarjota sardellia nahattomina, marinoituina fileinä innosti kokeilemaan samaa myös silakasta. Onnistuihan se! Olen nauttinut marinoituja sardelleja Italiassa fenkoliin yhdistettynä, joten sovelsin ohjeeseeni tämänkin idean, koska pidän fenkolista melkein yli kaiken.

Suomalaisia kehotetaan syömään enemmän silakkaa, nostamaan silakka suorastaan gourmetherkuksi. Jo ympäristösyyt puoltavat silakan käyttöä. Silakalle on myönnetty äskettäin ympäristömerkintäkin, joka takaa, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla.

17. loka, 2018
Ligurian maakunnan yksi tunnetuimmista ruokalajeista sisältää vihreitä papuja, perunaa, trofie-pastaa ja genovalaista pestoa. Ah, tämä oli herkullinen yhdistelmä, johon pasta ja pesto totta kai valmistettiin aina paikan päällä.

Tuoreita vihreitä papuja saa Suomessa lähellä tuotettuina elo-syyskuussa. Viime kesä oli lämmin ja papuja voitiin korjata jopa heinäkuun loppupuoliskolla. Vihreät taitepavut, haalean keltaiset vahapavut, violetit pavut ja tuoreet härkäpavut ovat syksyllä kauden kasviksia. Toreilta tai itse kasvatettuna papuvalikoima laajenee. On ruusupapuja, kauniita borlottopapuja, litteitä leikkopapuja…Tarhapavut jaotellaan kasvutavan mukaan salkopapuihin ja pensaspapuihin.