30. elo, 2020
Kirsikka on niin aromaattinen hedelmä, ettei ole lainkaan liioittelua väittää sen kuuluvan hedelmien aateliin. Kannattaa erottaa hapankirsikka ja kesätoreilta tuttu imeläkirsikka. Imeläkirsikoita voi syödä ihan sellaisinaan tuoreina. Hapankirsikat kypsennetään. Kirsikka maistuu hillokkeissa, hyytelöissä ja kastikkeissa, myös salaateissa ja kuivattuna. Kirsikkahilloke juustojen parina on klassinen yhdistelmä.

Kesäisen sunnuntain iltapäiväkahveille leivoin kirsikkatortun. Koska pidän kookoksen mausta, käytin leivonnaisen pintaan ja vähän taikinaankin kookosta. Manteli on loistopari kirsikalle, joten korvasin osan pohjataikinan vehnäjauhoista mantelijauholla. Irtopohjavuoassa kirsikkatorttu onnistuu helposti. Kirsikan siementen poistamiseen kannattaa hankkia kätevä erityistyöväline.

30. elo, 2020
Tänä keväänä on kantautunut tietoja, kuinka perunaa uhkaa jäädä varastoihin. Ammattikeittiöitä on suljettuina, ja koteihinkin on etätyöskentely- ja karanteenipäiviin ilmeisesti ostettu pikemmin pastaa ja riisiä kuin perunaa. Nyt olisi muutettava suuntaa. Perunasta saa vaikka mitä. Se on tuoreen lähiruuan ykköstuote. Siitä saa arkista tai luksusta, tuttua tai yllättävää, kotoista tai eksoottista ruokaa. Perunaan ei kyllästy koskaan.

Nostalgiset Hasselbackan perunat olivat mielessäni, kun aloin kehitellä klassikkoherkun pohjalta uutta versiota, jolle annoin nimen Pähkinämäen rukiiset perunat. Kaikkihan joskus ovat maistaneet ihania, pinnalta rapean rouheisia, kauniisti viillotettuja, sisältä pehmeitä perunoita, jotka olivat muotia Suomessa varsinkin 1980-luvulla. Ruotsissa herkku oli kehitetty jo 1950-luvulla Hasselbackenin ravintolakoulussa ja sitä alettiin tarjota heti myös Hasselbackenin ravintolassa.

3. huhti, 2020
Keväällä 2020 elämme poikkeustilanteessa, jossa moni tekee lounasruuat koko perheelle joka päivä kotona. Nyt tarvitaan helppojen ja ravitsevien, nopeasti valmistuvien ruokien ohjeita mieluiten aineksista, joita voi säilyttää kotona niin, että kaupassa käynnit harvenevat.

Yksi varteenotettava aines ovat pakasteherneet. Osta niitä kerralla käytettäväksi moneen eri ruokaan. Ne sopivat salaatteihin, keittoihin, patoihin, pestoon ja vaikka sellaisenaan täydentämään ateriaa. Nyt niistä tehdään arjen sosekeitto, joka maistuu kaiken ikäisille.

3. huhti, 2020
Punakaalin kuvankaunis leikkauspinta kiehtoo ja innostaa laittamaan punakaalista herkullista ruokaa. Yhdistän usein samaankin ateriaan monia eri kasviksia. Tällä kertaa punakaali kohtaa muita kasviksia minestronen tyyppisessä keitossa.

Kasvisten viiden värin ryhmittelyssä punakaali kuuluu sinisiin, violetteihin ja purppuraisiin, joita on kasviksissa aika vähän. Punakaalin värin aiheuttavat antosyaanit, jotka ovat ihmiselle hyödyllisiä, vesiliukoisia flavonoideja. Niillä on terveyttä edistäviä ja elimistöä suojaavia vaikutuksia. C-vitamiinia punakaalissa on päivittäinen annos jo sadan gramman lohkossa. Punakaali painaa keskimäärin yhden kilon, joten tuo sadan gramman lohko on pieni.

6. maalis, 2020
Pidän keitoista, monenlaisista klassisista ja moderneista keitoista, suomalaisista ja muiden kulttuurien keitoista. Yksi keitto, johon aina palaan, on kanakeitto. Sitä tein jo viime vuosituhannella, kun lapset olivat pieniä. Nimesin keiton silloin Kirjavan kanan keitoksi. Keittooni nimittäin tulee monen värisiä kasviksia.

Koska kanakeitto tulee monesti mieleen juuri silloin, kun tuntee väsymystä tai flunssan oireita, olen alkanut raastaa liemen mausteeksi inkivääriä ja kurkumaa, joita molempia saa nykyään tuoreina. Ei niistä ainakaan haittaa ole vastustuskyvyn vahvistamisessa. Valkosipulia ja chiliä lisään samasta syystä