17. loka, 2018
Virossa tunnettu ja arvostettu keittiömestari Peeter Pihel laati viiden ruokalajin menyyn, joka kunnioittaa perinteisiä virolaisia ruoanvalmistustekniikoita ja on omistettu 100-vuotiaalle Virolle.

Vanhoja virolaisia reseptejä täydentävät täysin modernit tavat tarjota lähiruokaa. Innoittajana on ollut ympäröivä luonto antimineen. Itseäni ilahduttaa jo menyyn lukeminen, koska annoksiin kuuluu kiinnostavia poimintoja kasvismaailmasta mielenkiintoisilla tavoilla valmistettuina.

17. loka, 2018
Välimeren maiden tapa tarjota sardellia nahattomina, marinoituina fileinä innosti kokeilemaan samaa myös silakasta. Onnistuihan se! Olen nauttinut marinoituja sardelleja Italiassa fenkoliin yhdistettynä, joten sovelsin ohjeeseeni tämänkin idean, koska pidän fenkolista melkein yli kaiken.

Suomalaisia kehotetaan syömään enemmän silakkaa, nostamaan silakka suorastaan gourmetherkuksi. Jo ympäristösyyt puoltavat silakan käyttöä. Silakalle on myönnetty äskettäin ympäristömerkintäkin, joka takaa, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla.

17. loka, 2018
Ligurian maakunnan yksi tunnetuimmista ruokalajeista sisältää vihreitä papuja, perunaa, trofie-pastaa ja genovalaista pestoa. Ah, tämä oli herkullinen yhdistelmä, johon pasta ja pesto totta kai valmistettiin aina paikan päällä.

Tuoreita vihreitä papuja saa Suomessa lähellä tuotettuina elo-syyskuussa. Viime kesä oli lämmin ja papuja voitiin korjata jopa heinäkuun loppupuoliskolla. Vihreät taitepavut, haalean keltaiset vahapavut, violetit pavut ja tuoreet härkäpavut ovat syksyllä kauden kasviksia. Toreilta tai itse kasvatettuna papuvalikoima laajenee. On ruusupapuja, kauniita borlottopapuja, litteitä leikkopapuja…Tarhapavut jaotellaan kasvutavan mukaan salkopapuihin ja pensaspapuihin.

17. loka, 2018
Loppukesä ja syyskausi ovat parasta tuoreiden papujen kautta. Myös härkäpapua saa nyt tuoreena. Kokeilin vihreistä pavuista keiton minestronen tapaan. Härkäpavuista tein ruokaisan salaatin, olkaapa hyvät.

Poista härkäpavuista palot ja poimi sisältä siemenet, joita voi kutsua myös pavuiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä niin, että pinnan kalvo muuttuu läpikuultavan maitomaiseksi. Tähän menee 3–5 minuuttia. Jäähdytä ja valuta. Poista kuori. Se muljahtaa kuoresta helposti, kun rikkoo ensin kalvon siemenen päästä. Jos käytät leikkopapuja, huuhdo ja paloittele ne ja keitä 5–7 minuuttia.

17. loka, 2018
Sämpylöiden pyörittelyn sijaan taputtelet taikinan leivinpaperin päälle pellille yhtenäiseksi levyksi. Saat maukasta pannuleipää tai peltileipää – kuinka vain. Ennen uuniin laittamista pannuleipään kannattaa merkitä annospalojen rajat taikinapyörän avulla.

Nyt kesäkurpitsoiden aikaan raastoin kesäkurpitsaa korvaamaan osan taikinaan tarvittavasta nesteestä. Se teki lopputuloksesta mehevän ja maukkaan. Hiivaleipäjauhoista puolestaan korvasin osan kaurahiutaleilla ja kauraleseillä. Tämä pannuleipä on laktoositonta ja vatsaystävällistä. Myöskään kananmunaa ei tarvita. Rasvana käytin rypsiöljyä ja pinnan voitelin aromikkaalla oliiviöljyllä.