22. loka, 2020
Caldo verde tarkoittaa suomeksi kuumaa ja vihreää. Nimi kuuluu keitolle, jota voi pitää Portugalin kansallisruokana. Se on lähtöisin vanhasta Minhon maakunnasta, Portugalin luoteiskulmasta. Vihreän värinsä keitto saa lehtikaalista.

Caldo verde on hyvin yksinkertainen ja herkullinen keitto. Portugalissa keiton perunat soseutetaan joko kokonaan tai osittain ennen muiden ainesten lisäämistä. Keittoa nautitaan juhlapöydän alkuruokana esimerkiksi häissä ja joskus yöpalana. Suomessa lehtikaali-perunakeitto maistuu milloin vain.

22. loka, 2020
Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlasta, Skördefestistä, olin kuullut lukuisat kerrat ylistäviä kuvailuja. Onhan moni siellä ehtinyt käydä, koska tapahtuma on järjestetty jo parikymmentä kertaa aina syksyisin. Nyt pääsin onnekseni paikan päälle itsekin Viking Linen ja Visit Ålandin kutsumana.

Palasin tänä aamuna matkatunnelmiin, kun paistoin Ahvenanmaan ehkä tutuimman herkun eli Oolannin pannukakun. Sen voi tehdä joko mannapuuroon tai riisipuuroon. Perinteisesti pannukakun kanssa tarjotaan luumukiisseliä ja paksua kermavaahtoa, jota paikalliset kutsuvat nimellä ”snömos”.

30. elo, 2020
Rakastan keitettyjä liharuokia, kuten huolellisesti valmistettua tillilihaa, piparjuurilihaa tai sitruunakanaa. Totta kai innostuin, kun kuulin Tafelspitzistä, perinteisestä wieniläisittäin liemessä keitetystä paistista, jota jotkut ystäväni olivat Itävallassa ja Baijerissa nauttineet. Esimerkiksi Wienissä Plachutta Gasthaus lähellä oopperaa tarjoaa tätä herkkua. Keittiömestari Plachutta on herättänyt henkiin vanhan kotiruokaohjeen ja kehittänyt siitä ravintoloihinsa nykypäivään sopivan Tafelspitzin.

Tafelspitziin tarvittavaa, kolmionmuotoista, makurasvapäällysteistä naudan takapuolta eli ulkofileen vierestä leikattua lihapalaa ei ihan joka kaupasta ole Suomessa aiemmin saanut, mutta jo jonkin aikaa sitä on ollut myynnissä picanha-nimisenä grillipaistina. Reseptikokeiluani varten hankin black angus -rotuisen naudan picanha-paistin Hakaniemen hallin Reinin lihasta. Myös isot suomalaiset lihafirmat tuotetta pakkaavat. Ensikokeiluuni ostin tavallista naudan kulmapaistia ja ulkopaistikin kuulemma käy. Kattilaan kannattaa lisätä paistin kaveriksi pari ydinluupalaa.