23. helmi, 2020
Klassikot pitävät pintansa. Venäläinen lohi-riisipiirakka on tästä hyvä esimerkki. Voitaikinakuoreen ummistettu kala-, lintu- tai sienipiirakka on venäläistä alkuperää. Venäläinen kulebjaka tai kulibiak levisi jo 1900-luvun alussa Ranskaan August Escoffierin ansiosta. Siellä nimi sai kirjoitusasun coulibiac.

Suosituin ja tunnetuin kulebjakan täyte tehdään riisistä, lohesta ja kananmunasta. Venäjällä on käytetty kalana myös sampea. Kasvisversioihin on leivottu kaalia, perunaa tai sieniä. Kulebjakaa voi tarjota aterian alkuruokana tai pienenä ateriana teen kanssa.

23. helmi, 2020
Jouluruokien jälkeen en voi kuvitella parempaa ruokaa kuin keitot. Ulkona on tänään pimeää, tuulista ja sateista, joten mieleen nousi klassinen purjo-perunasosekeitto. Aidoimmillaan sitä nautitaan kylmänä, mutta Suomessa tämä ruoka maistuu talvikautena mieluiten lämpöisenä, vatsaa hellivänä herkkuna. Se on kuin silkkiä ja samettia.

Härkäviikkojen ruuaksi purjo-perunasosekeitto sopii siitäkin syystä, että ainekset ovat edullisia. Perunoiksi kannattaa valita soseutuva lajike. Käytin Challenger-perunaa, jota on tänä talvena saanut laadukkaana ja hyvin. Kaupan purjot ovat talvella kookkaita. On helppo valita sosekeittoon pari purjoa, joissa on mahdollisimman pitkät ja kiinteät valkoiset osat. Vihreät lehdet kannattaa säästää toiseen ruokaan.

23. helmi, 2020
Kotiruokasuosikkeihini kuuluvat keitot. Herkullisia ovat sekä modernit aasialaiskeitot että tutut, perinteiset suomalaiset ja pohjoismaalaiset keitot. Venäläiset, ranskalaiset ja italialaiset klassikkokeitot maistuvat vaikka juhlaruokina. Arjen kotiruuaksi teen mielelläni sosekeittoja.

Kasvikset voi kypsentää itse tai ostaa valmiita kasvissosepötköjä, joista ruoka valmistuu käden käänteessä. Pakkauksissa on kerrottu, mitä lisäämällä ja miten keitto valmistuu. Valikoimissa on ainakin punajuuri-peruna-, porkkana-, bataatti-, lanttu-, maa-artisokka- ja perunasoseita. Jääkaapistani löytyi tällä kertaa kokonaisia punajuuria, joten tein keiton niistä.

23. helmi, 2020
Innostuin kokeilemaan muutamia georgialaisia ruokia. Kiinnostavaa, koska nuorena tyttönä pääsin kerran käymään silloisessa Gruusiassa, ja sen ruokakulttuuri jätti unohtumattoman jäljen.

Innoitukseni kokeilla juuri munakoisokääröjä ja pinaattipalleroita johtuu siitä, että nämä ohjeet löysin Eeva Voutilaisen, Soili Soisalon ja Anna-Liisa Elorinteen kirjasta Kasvisruokaa viisaasti (Duodecim 2019).