17. loka, 2018
Loppukesä ja syyskausi ovat parasta tuoreiden papujen kautta. Myös härkäpapua saa nyt tuoreena. Kokeilin vihreistä pavuista keiton minestronen tapaan. Härkäpavuista tein ruokaisan salaatin, olkaapa hyvät.

Poista härkäpavuista palot ja poimi sisältä siemenet, joita voi kutsua myös pavuiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä niin, että pinnan kalvo muuttuu läpikuultavan maitomaiseksi. Tähän menee 3–5 minuuttia. Jäähdytä ja valuta. Poista kuori. Se muljahtaa kuoresta helposti, kun rikkoo ensin kalvon siemenen päästä. Jos käytät leikkopapuja, huuhdo ja paloittele ne ja keitä 5–7 minuuttia.

17. loka, 2018
Sämpylöiden pyörittelyn sijaan taputtelet taikinan leivinpaperin päälle pellille yhtenäiseksi levyksi. Saat maukasta pannuleipää tai peltileipää – kuinka vain. Ennen uuniin laittamista pannuleipään kannattaa merkitä annospalojen rajat taikinapyörän avulla.

Nyt kesäkurpitsoiden aikaan raastoin kesäkurpitsaa korvaamaan osan taikinaan tarvittavasta nesteestä. Se teki lopputuloksesta mehevän ja maukkaan. Hiivaleipäjauhoista puolestaan korvasin osan kaurahiutaleilla ja kauraleseillä. Tämä pannuleipä on laktoositonta ja vatsaystävällistä. Myöskään kananmunaa ei tarvita. Rasvana käytin rypsiöljyä ja pinnan voitelin aromikkaalla oliiviöljyllä.

17. loka, 2018
Kokeiluni tuloksena huomasin, että kesäkurpitsaranskalaisiin kannattaa valita kiinteitä, pieniä kesäkurpitsoita, koska kaikkein parhailta maistuivat ne palaset, joissa oli kuorta mukana. Jos kuitenkin on käytettävissä vain isohkoja kesäkurpitsoita, poista sisukset ja käytä vain kiinteät seinämät kuorineen.

Kesäkurpitsaranskalaisia voi kypsentää myös uunissa. Moni näyttää käyttävän uunikypsennyksessä pintaan parmesaanijuustoa. Friteeraus eli uppopaistaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa eikä aikaa vievää. Öljyn lämpötilan mittaamiseen on hyvä olla mittari ja ranskalaisten nostamiseen padasta reikäkauha.

17. loka, 2018
Helteellä gazpachon eli espanjalaisen kylmän kasviskeiton ohittanutta ruokaa ei juuri olekaan. Kun sen valmistamiseen ryhtyy, kannattaa kerralla tehdä vähän enemmän kuin kerta-annos, koska suosio on taattu.

Valitse kaupasta kaikkein kypsimpiä ja punaisimpia tomaatteja, jotta saat kauniin värin keittoon. Tosin kurkku ja leipäpalat joka tapauksessa hieman haalistavat väriä ja saattavat tehdä siitä rusehtavaa. Tätä ei kannata säikähtää, vaan varaa pinnalle lisättäväksi kurkku- ja tomaattikuutioita ja tuoretta basilikaa, jolloin annokset näyttävät houkuttelevilta.